A szocializmus esztétikái - Sipos Balázs (új szem, 2025)
A tanulmány a szocialista realizmust mint állami esztétikai normarendet veti össze Lukács György marxista esztétikájával. A szocialista realizmus a szovjet nagyipari kulturális termelés fogalma volt a politikai központból megrendelt reprezentatív produktumokra. Ettől még nem lehet tételesen definiálni, előírt formajegyei ugyanis, a rezsim biopolitikai szándékai és geopolitikai érdekei mentén, állandóan változtak. Ezek az alkotások nem önmagukért-valóak voltak, monászszerű és kifürkészhetetlen „műalkotásegyéniségek”, mint a modern művészet, hanem valamire voltak valóak, mint a hatalomlegitimáció szimbolikus instrumentumai; arra szolgáltak, hogy szemléletessé tegyék a Szovjetunió valóságát.