Vallásos világelutasítás, kapitalizmus és szabadság - Tallár Ferenc, (új szem, 2024)
Tallár Ferenc ebben a szövegében egy olyan értelmezési keret kialakítására tesz kísérletet, amelyben az ún. nyugat történelmi fejlődésének kiindulópontját egy imaginárius mag, egy vallási képzelet születésével köti egybe, melynek újabb és újabb variációi máig – tehát a szekularizáció korában is – meghatározzák, hogy miként fordulunk a világhoz.