Marx anarchikus gesztusáról – Az eredet destrukciója Reiner Schürmann: Reading Marx című könyvéről: Reiner Schürmann: Reading Marx – On Transcendental Materialism. Zurich: Diaphanes, 2021. - Ilyés Zalán-György, (új szem, 2023)
„Az egységes eredet széttöredezik, majd cselekvő monádok sokaságává robban. Marx gesztusa tehát nem episztemológiai, hanem léttörténeti jelentőséggel bír; azon túl, hogy a modernitás destrukcióját, »széttörését« ismerhetjük fel benne, egy jóval radikálisabb gesztusnak is tanúi lehetünk általa: az eredettel való leszámolás gesztusának. Ez az a gesztus, melynek fényében az anarchia elnyerheti valódi értelmét.” Ilyés Zalán-György recenziója Reiner Schürmann: Reading Marx – On Transcendental Materialism című kötetéről.