A pedagógiai forradalom mint demokratikus minimum - Knausz Imre (új szem, 2026)
Ma a fejlett világban legalább 16 éves korig kötelező részt venni a közoktatásban, amely a hagyományos műveltséget, azaz a tudományok és művészetek (és sok helyen a vallás) által hordozott világismeretet közvetíti. A műveltség demokratizálása azonban valójában soha nem történt meg. Az iskola által nyújtott világismeret egyszerűen érdektelen és ezért hiteltelen is lett. Az iskola ezzel a dolgozó osztályok elnyomásának legrobusztusabb intézményévé nőtte ki magát. Az oktatás felülről lefelé történő átalakításának hatékonyságában aligha bízhatunk. Azonban a „jó pedagógia” részlegesen akkor is megvalósítható, amikor annak strukturális feltételei még nem adottak. Itt olvasható a Magyar Pedagógiai Társaság „Az iskola jövője – utópiák és disztópiák” (2025. május 16–17.) konferenciáján elhangzott előadás átdolgozott anyaga.