Ellenzéki lelkiismeret – Identitásvideók a hegemóniaharcokban - Hegedüs Ferenc (új szem, 2026)
Az esszé az utóbbi években, Magyarországon nagy számban megjelent, liberális sajtóorgánumok által készített dokumentumfilmekkel foglalkozik. Értelmezésében azt javasolja, hogy e tartalmakat érdemes a történelmi blokkok hegemóniáért folytatott harcának keretében értelmezni. Olyan politikai eszközökként, amelyek az ellenzékiség élményét adják meg befogadóik számára. Ennek okán dokumentumfilmek helyett célszerűnek tartja, ha „identitásvideókként” beszélünk e tartalmakról. Egy videó elemzése során arra mutat rá, mennyire problematikus a magyarországi politikai diskurzusok etikai keretben történő értelmezése.