Határkonfliktusok: Megjegyzések az irodalmi szociográfia elméletéhez - Borbély András (új szem, 2024)
„A szociográfusokat nem egyszerűen a válság tudata kapcsolja össze, hanem a mozgalmi tudat, amely a válságra a transzformatív cselekvésre való ösztönzéssel válaszol. A szociográfiai diskurzus amennyire válságirodalom, annyira mozgalmi irodalom is.“ Borbély András tanulmányában az irodalmi szociográfia területét igyekszik feltérképezni, meghatározni irodalom és újságírás határmezsgyéin a szociológiai, zsurnalisztikai és szépirodalmi kódok keveredésével kialakuló irodalmi riport műfaját.