Pedagógia és politika: a múzeumalapítás avantgárd stratégiái - Őze Eszter (új szem, 2024)
Otto Neurath és munkatársai a gazdaság és a kultúra szembeállítása helyett egy olyan közös nyelv kialakítását szorgalmazták, amellyel a gazdasági okok magyarázatából kiinduló tartalmat összeillesztették a politika által kihasznált művészi formanyelv megújítására törő ábrázolástechnikával. Őze Eszter tanulmányában az általuk alapított bécsi Gesellschafts- und Wirtschaftsmuseum (Társadalmi és Gazdasági Múzeum) pedagógiai projektjét vizsgálja.