Vállalati társadalmi felelősségvállalás, ügyfél-elégedettség, bizalom és újralátogatási szándék a törökországi Antalya török éttermeiben - Omidvar, Mohammadsadegh; Shahmiri, Elham; Deen, Anisah (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2026)
A vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) a vevői elégedettség, a bizalom és a lojalitás jelentős meghatározójává vált. A korábbi publikációk főként a CSR-re és a vevői elégedettségre összpontosítottak az éttermi szektorban, a többi CSR-összetevőnek az elégedettségre, a lojalitásra és az újralátogatási szándékra gyakorolt hatását azonban még mindig nem vizsgálták kellőképpen. Ez a kutatás a CSR egyes aspektusai és a vevői elégedettség, a lojalitás és az újralátogatási szándék közötti összefüggéseket vizsgálja Antalya belvárosának éttermi szektorában. Jelentős kapcsolatot sikerült azonosítani a CSR minden egyes aspektusa és a vevői elégedettség között, míg a vizsgált létesítményekben erős korreláció volt megfigyelhető a fogyasztói elégedettség és a vevői lojalitás között. Az eredmények továbbá a fogyasztói lojalitás és az újralátogatási szándék közötti jelentős kapcsolatot is mutatják. A tanulmány elméleti hozzájárulást kínál a fogyasztói magatartás, a szállodaipar és a vállalati társadalmi felelősségvállalás területéhez olyan feltörekvő gazdaságok kontextusában, mint Törökország, miközben árnyaltabb képet nyújt arról, hogy az egyes CSR-dimenziók hogyan befolyásolják az elégedettséget.