A közösségi megerősödés újragondolása a turizmusban: Rendszerező áttekintés - Li, Ziming; Zhang, Jiahao; Yang, Jie (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2026)
A fenntartható turizmus részvételen alapuló megközelítései nem újkeletűek ugyan, sok fogadó közösség a növekvő részvétel ellenére mégis marginalizálódott. A jelen szisztematikus áttekintés 51 lektorált tanulmányt (2015–2025) szintetizál a PRISMA protokoll alapján, hogy megmutassa, mikor marad a részvétel pusztán szimbolikus, és mikor válhat érdemivé. A tematikus szintézis szerint a csupán látszólagos elköteleződés, a javak elit általi kisajátítása és a gyenge intézményi védintézkedések az aktív részvétel lanyhulásával járhatnak, szemben a megerősödés többdimenziós és általában pszichológiai mechanizmusaival (önhatékonyság, büszkeség és tényleges tenni akarás). A tartós fejlesztések azoktól az intézményi mechanizmusoktól függenek, amelyek formalizálják a közösségi jogokat, a képviseletet és a haszonmegosztás szabályait. Ezen ismeretekre építve teszünk javaslatot a közösségi cselekvés átalakítási modelljére (CARM), amely rendszerbe foglalja az ösztönzőket, a folyamat szakaszait, a kettős mechanizmusokat és az eredményeket, és ezáltal leírja a kezdeti érdeklődéstől a konszolidált közösségi cselekvőképességig, az igazságosabb turisztikai előnyökig vezető utat. A modell tesztelhető javaslatokat és diagnosztikai eszközt kínál az intervenció megtervezéséhez.