Barát- és rokonlátogató utazások: Területi kitekintés Dél-Afrikára - Rogerson, Christian M. (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2026)
Annak ellenére, hogy a barát- és rokonlátogató (VFR) utazás a jelenkori globális turizmus egyik fő alkotóeleme, a közelmúltig csak korlátozott tudományos figyelmet kapott a turizmuskutatók részéről. Ez a tanulmány a VFR utazásokkal foglalkozó kisszámú nemzetközi kutatáshoz járul hozzá a globális Dél kontextusában. A cikk nóvuma kettős. Először is, a VFR-utazások longitudinális elemzését kínálja két évtized (2002-2024) távlatában, és feltárja a VFR változó helyzetét a dél-afrikai turizmus egészében. Másodszor, a tanulmány feltárja a VFR-utazások földrajzát, és e tekintetben azon kevés publikációk egyike, amelyek a VFR-utazások térbeli dimenzióit is vizsgálják. Összességében az eredmények megerősítik a VFR-utazások domináns szerepét Dél-Afrika turisztikai gazdaságában. Az áramlások volumene alapján indexálva az eredmények azt mutatják, hogy a VFR-utazások elsődleges célpontjai a nagyvárosok. A tanulmány továbbá rávilágít a VFR-utazások kiemelt jelentőségére az ország gazdaságilag marginalizált területeinek vonatkozásában.