Mit érdemes fejleszteni? A digitális, zöld és szociális készségek fontosságának vizsgálata a személyzet nézőpontjából - Debreceni, János; Karakasné Morvay, Klára; Fekete-Frojimovics, Zsófia (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
2020-ban a Covid-19 a turizmus-vendéglátás példátlan növekedését törte meg világszerte. Bár a korlátozások rávilágítottak a munkaerővel kapcsolatos gyengeségekre, a világjárvány utáni fellendülés bebizonyította az iparág emberi munkaerőnek való kitettségét a technológiai fejlődés ellenére is. A munkaerő-intenzitás kezelése mellett a vállalkozásoknak társadalmi, digitális és környezeti változásokkal is szembe kell nézniük. Felelősségteljesebben kell bánniuk a természeti erőforrásokkal, miközben a munkaerőpiac gyors globalizációja egy nyitott és befogadó szolgáltatási környezet biztosítását teszi szükségessé, nem mellesleg versenyképeseknek kell maradniuk az egyre táguló digitális térben. Jelen tanulmány azt vizsgálja, hogy a szállodai éttermek személyzete milyen készségeket tart fontosnak jelenleg és a jövőre nézve. A Pack for Next Tourism Generation Skills-en alapuló kvantitatív kutatás keretein belül 122, szállodai étteremben dolgozó szakembert kérdeztek meg Magyarországon. A kutatás szignifikáns eredményei alátámasztják, hogy jóval fontosabbak a szociális készségek a vendégtérben dolgozók számára, míg a konyhai személyzet esetében inkább a hatékony csapatmunka és a gazdasági veszteség minimalizálása élveznek prioritást. A válaszadók, munkaterülettől fügetlenül a digitális és zöld készségek növekvő fontosságára számítanak a jövőben. A földrajzi különbségeket tekintve a tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a digitális foglalási megoldások és a vendégek változó étkezési igényeinek kezelése relevánsabb a fővárosban, mint más régiókban.