A temetkezési utazók viselkedési szándékainak előrejelzése a turisztikai termékek és szolgáltatások fogyasztására vonatkozóan - Nengovhela, Munei; Nethengwe, Tondani; Dafuleya, Gift (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
A temetkezési turizmus kulturálisan jelentős, mégis kevéssé feltárt belföldi utazási formává vált Dél-Afrikában. Ez a tanulmány empirikusan vizsgálta a temetkezési utazók viselkedési szándékait a turisztikai termékek és szolgáltatások fogyasztására vonatkozóan, különös tekintettel a szállásra, a közlekedésre, valamint az ételekre és italokra. A szerzők vantitatív megközelítést alkalmaztak egy strukturált kérdőív segítségével, amelyet 509 válaszadónak adtak ki Limpopo, Mpumalanga és Gauteng tartományokban. Strukturális egyenletmodellezést (SEM) alkalmaztak a hipotézisek közötti kapcsolatok tesztelésére. Az eredmények azt mutatták, hogy mindhárom prediktor szignifikánsan befolyásolta a viselkedési szándékot, a variancia 51%-át magyarázva. A legerősebb pozitív hatást a szállásfogyasztás fejtette ki, ezt követte az étel és ital, valamint a közlekedés. Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy a temetkezési utazók nemcsak kulturális tevékenységekben, hanem a fogyasztásban is részt vesznek, ami támogatja a tágabb turisztikai értékláncot. A tanulmány hozzájárul a temetkezési turizmus elméleti keretezéséhez a sötét és kulturális turizmus diskurzusán belül, miközben gyakorlati betekintést nyújt a turisztikai tervezők és szolgáltatók számára a kulturálisan érzékeny, megfizethető és hozzáférhető szolgáltatások megtervezéséhez. A jövőbeli kutatásoknak ki kell terjeszteniük a földrajzi hatókört, és vegyes módszerű megközelítéseket kell alkalmazniuk a temetkezési turizmus társadalmi-gazdasági hatásának mélyebb megértése érdekében.