A vidéki turizmusfejlesztés kooperatív irányításának feltárása: betekintés a dél-afrikai Nqileni falu esetébe - Ramukumba, Takalani (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
Az együttműködésen alapuló kormányzást egyre inkább a turisztikai ágazat kulcsfontosságú fejlesztési mechanizmusaként ismerik el, amelynek keretében a partnerségek a fenntartható turisztikai fejlődés kiemelt jelentőségű mozgatórugói. Tanulmányunk célja a vidéki közösségek fejlesztését szolgáló, a turisztikai együttműködésen alapuló kormányzást előmozdító vagy akadályozó mögöttes és támogató tényezők vizsgálata volt. Kvalitatív esettanulmánytervet alkalmaztunk, amely 15 résztvevővel készített félig strukturált interjúkat tartalmazott, akik aktívan vagy közvetve részt vettek turisztikai kezdeményezésekben a dél-afrikai Eastern Cape tartomány, Nqileni nevű falujában. A célzott mintavétel, amely egy nem valószínűségi technika, a turisztikai irányítási folyamatokban való részvétel alapján irányította a résztvevők kiválasztását. Az adatelemzés manuális kódolással történt, ami lehetővé tette a kulcsfontosságú tényezők azonosítását. Az elemzés három átfogó témát tárt fel: széles körű és méltányos együttműködés, vezetés és közös értékek, valamint megfelelő erőforrások. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a széles körű és méltányos együttműködés közös értékekkel, legitim és képzett résztvevőkkel, valamint megfelelő erőforrásokkal elengedhetetlen a vidéki turizmus fejlesztése érdekében az együttműködésen alapuló kormányzás előmozdításához.