A srebrenicai népirtás emlékezete és turisztikai értelmezése a sötét turizmus kontextusában - Nagy, Tamás (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
A tanulmány a srebrenicai népirtás emlékezetéhez kötődő sötét turizmus lehetőségeit és korlátait vizsgálja. A kutatás primer terepmunka-adatokra, online szállásfoglaló portálok statisztikáira és médiatartalmak narratív elemzésére épül. Eredményei rámutatnak, hogy bár Srebrenica jelentős természeti és kulturális adottságokkal rendelkezik, a turizmus fejlődését etnikai feszültségek, vallási színezetű emlékezeti rítusok, a kollektív emlékezet politikai instrumentalizálása és az infrastruktúra hiányosságai gátolják. A Potočari Emlékközpont és a Marš Mira egyszerre töltenek be emlékezeti és vallási funkciót, ami komplex, de részben zárt turisztikai élményt eredményez. A helyi közösség számára a sötét turizmus potenciális gazdasági kitörési pont, ám kiaknázásához integrált fejlesztési stratégia, a kollektív emlékezet közös alapjainak erősítése és a turisztikai infrastruktúra bővítése szükséges.