A területiség problematikája Románia turizmusában - Szilágyi, Ferenc; Horváth, Alpár (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
A történeti régiók szerepe Románia regionalizációjában folyamatos vita tárgyát képezi. Az adminisztratív reformok és a NUTS régiók kijelölése során általában figyelmen kívül hagyták az identitásalapú területi egységeket. A belföldi és nemzetközi turizmus 1940-től kezdődő, majd a rendszerváltást követően megújult lendületű növekedése újra napirendre helyezte a turizmus térbeli felosztásának kérdését, legyen szó akár szabályozásról, desztinációmenedzsmentről vagy marketingről. A konszenzuson alapuló, állami szinten elfogadott turisztikai régiórendszer hiánya, valamint a kulturális és történelmi sajátosságok elégtelen figyelembevétele miatt a turisztikai szakma és az akadémiai szféra alternatív térfelosztási kísérleteket tett. Az egységes adminisztratív és fogalmi keretrendszer hiánya, valamint a jelentős területi széttagoltság komoly kihívást jelent a hatékony turizmusmenedzsment számára. A jogszabályok és stratégiai dokumentumok összehasonlító tartalomelemzésével a tanulmány feltárja a turisztikai regionalizáció gyakorlatában fennálló következetlenségeket és töredezettséget. Az eredmények rávilágítanak a történeti identitással rendelkező régiók hivatalos adminisztratív struktúrákba való integrációjának szükségességére, amely hozzájárulhatna a romániai turizmus-tervezés, irányítás és marketingkezdeményezések koherenciájának javításához.