A kappadókiai jógaturizmus stratégiai elemzése - Yılmaz, Neşe; Özsoy, Aybüke; Dalkılıç, Filiz (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
A tanulmány SWOT–TOWS-analízis segítségével értékeli a kappadókiai régió jógaturizmus-potenciálját, és fenntartható fejlődési stratégiákra tesz javaslatot. A kvalitatív kutatás részeként mélyinterjúk készültek a térség jógaoktatóival és szállodavezetőivel. Az elemzés Kappadókia misztikus hangulatát, történelmi örökségét és fejlett turisztikai infrastruktúráját azonosította fő erősségekként, míg gyengeségként az oktatók hiánya, a szezonalitás és az elégtelen promóció nevezhető meg. A lehetőségek közé tartoznak a nemzetközi fesztiválok, a jógaiskolák és a fenntartható turisztikai csomagprogramok, míg a veszélyként a hőlégballon-turizmus dominanciája és a piaci verseny jelentkezik. A TOWS- mátrixon keresztül kidolgozott stratégiák magukban foglalják az oktatók képzését, a helyi önkormányzatok támogatását és a környezetbarát infrastruktúra fejlesztését. A tanulmány kiemeli, hogy a jógaturizmus hozzájárulhat a regionális sokszínűséghez és a bevételek növekedésének fenntarthatóságához, hangsúlyozva a turisztikai szereplők együttes részvétele, promóciója és a politikaalkotás kiemelkedő szerepét. Kappadókia régió jógaturizmusa első stratégiai elemzéseként eredményeink jelentős mértékben járulnak hozzá e kutatási terület ismeretanyagának bővítéséhez.