A Szigetköz mint aktív turisztikai desztináció: Fejlesztési irányok és lehetőségek - Áder, Márton Áron; Keller, Krisztina (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
A tanulmány a Szigetköz aktív turisztikai fejlesztési lehetőségeit vizsgálja. Célja, hogy azonosítsa azokat az innovatív, fenntartható és élményalapú fejlesztéseket, amelyek a gyalogos, a kerékpáros és a vízi turizmus fellendítéséhez szükségesek a térségben. A kvalitatív kutatás során hat helyi aktív turisztikai vállalkozóval és hat projektmenedzserrel készült mélyinterjú 2024 júliusa és 2025 márciusa között. Az interjúalanyok a Szigetköz erősségeként nevezték meg többek között a változatos túraútvonalakat, gyengeségként azonosították a hiányos szolgáltatói rendszert, lehetőségként fogalmazták meg a pozitív márkaépítés lehetőségét, veszélyként pedig a klímaváltozást említették. Kiemelték, hogy a fejlesztendő területek kiaknázásával a régió aktív turisztikai potenciálja tovább növelhető. Az elemzés rávilágít, hogy az térségi szintű együttműködés fejlesztésre szorul, ez elengedhetetlen a hosszú távú fenntartható fejlődéshez. A tanulmány gyakorlati javaslatként fogalmazza meg egy térségi turisztikai entitás kialakítását, illetve az egyetemekkel történő szoros együttműködést.