A turizmus aszállyal szembeni sebezhetőségének hatása a kenyai Maasai Mara szafari turizmusának teljesítményére - Mose, Richard; Ngacho, Christopher; Odunga, Pius (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2024)
A tanulmány célja, hogy meghatározza az ágazat éghajlatváltozással szembeni sebezhetőségének hatását a szafari turizmus teljesítményére. A kutatás keretében az aszályt választottuk a Maasai Mara éghajlatváltozást jelző mutatójának, pragmatikus megközelítést alkalmazva, amelyet vegyes módszertani kutatási elemekkel egészítettünk ki. A kvantitatív adatok gyűjtése kérdőív segítségével történt, amelyet véletlenszerűen osztottunk ki 783 válaszadónak, a vizsgált terület turistái és a közösség tagjai között. Minőségi adatokat is gyűjtöttünk 30, a felméréshez célzottan kiválasztott kulcsinformátortól. A kérdőív kitöltöttségi aránya 58,51% volt. A kvantitatív adatokat az SPSS 22-es verziója és az AMOS 21-es verziója segítségével elemeztük, melyhez mérési és strukturális egyenletmodelleket dolgoztunk ki. Az eredmények azt mutatják, hogy a sebezhetőség befolyásolja az aszály és a turizmus közötti kapcsolatot β = -0,143, t= -3,666, P < ,05. A tanulmány eredményei útmutató jellegűek lehetnek a szafari turizmussal foglalkozó szakpolitikusok számára a jövőbeli kutatáshoz és döntéshozatalhoz, hiszen az éghajlatváltozás egy új globális trendként értelmezhető.