A részvételi területi diagnózis hozzájárulása a vidékfejlesztési projektekhez (A magroune-i kísérleti projekt esete, Naama, Algéria) - Kouider, Hadjadj; Lakhdar, Guerine (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2024)
A részvételi területi diagnózis (PTD) a fejlesztési intézkedések végrehajtásának kiemelt politikájává vált. Ebben az összefüggésben ez a cikk ennek a stratégiának a vidékfejlesztési programokban kifejtett hatására összpontosít. A Magroune településen (Naâma tartomány) alkalmazott módszer célja, hogy a részvételi és partnerségi megközelítés alapján olyan integrált fejlesztési tervet dolgozzon ki, amely összehangolja a társadalmi-gazdasági igényeket a szóban forgó vidéki település környezeti és területi igényeivel. A terepszemle és a helyi lakosság körében végzett felmérések lehetővé tették a települést érintő problémák azonosítását és a megfelelő megoldási javaslatok kidolgozását egy problémafa felállítása révén. Az eredmények azt mutatják, hogy az elszigeteltség, az elégtelen ivóvízellátás, a villamosítás és az eliszaposodás a fő problémák, amelyekre a helyi fejlesztési szereplőknek meg kell találniuk a megoldást.