EMERGING CULTURAL TOURISM PRACTICES: NEW OPPORTUNITIES FOR SMALL CITIES? - Richards, Greg (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2022)
Hogyan fog fejlődni a kulturális turizmus a pandémiát követő világban? Az előretekintés érdekében jelen tanulmány először is visszatekintést nyújt a kulturális turizmus történelmi fejlődése kapcsán, a túlzottan kifinomult magas kultúra világától a Covid 19 előtti “túlzott turizmus” tömeges fogyasztásáig. Az elméleti bevezető egyúttal a városi kulturális turizmus funkciójáról szóló, egyre növekvő vitát is tükrözi, amely a nagy összegeket elköltő látogatók vonzására irányuló turizmus “jó” formájától, a túlzsúfoltság, az árucikké válás és a dzsentrifikáció problémáiig terjed. Ezekhez a változásokhoz kapcsolódnak a kulturális turizmus gyakorlatában bekövetkezett módosulások is, vagyis az új kulturális turisztikai célpontok és utazási módok megjelenése. A kreatív klaszterek és a rendezvényprogramok felemelkedését a kulturális turizmusban kialakuló új gyakorlatok példáinak tekintjük, kiemelve az olyan nagyszabású események szerepét, mint az Európa Kulturális Fővárosa program. Az ilyen nagyszabású rendezvényprogramok fókusza fokozatosan áthelyeződött a kisebb városokra, köztük a magyarországi Pécsre. Hogyan befolyásolták ezek a változások a kulturális turisták által felkeresett helyeket, és milyen jövőbeli kilátásokkal bír a kulturális turizmus?