ASSESSMENT OF THE ADAPTATION OF TOURISM SUPPLY OF CULTURAL HERITAGE OBJECTS FOR THE ELDERLY IN THE CONTEXT OF ACCESSIBLE TOURISM. CASE STUDIES FROM POLAND - Szał, Łukasz; Terlecka, Weronika; Zajadacz , Alina; Minkwitz, Aleksandra; Minkwitz, Aleksandra; Lubarska, Anna (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A kutatás célja az volt, hogy felmérje, a turisztikai vonzerők idősek számára való hozzáférhetővé tételének mik a feltételei, illetve hogy egy kiválasztott példán keresztül megvizsgálja, mennyire alkalmazkodnak a turisztikai vonzerők ezekhez a feltételekhez. A megfogalmazott kritériumok kiválasztott létesítményeknél történő tesztelése lehetővé tette azok igazolását, figyelembe véve idős emberek véleményét is. Ennek köszönhetően a turisztikai vonzerők idősek számára való hozzáférhetővé tételére kidolgozott feltételek alapján egy felmérés készült, amely a történelmileg egyik legrégibb lengyelországi turistaút (a Piast Út) kulturális örökség helyszíneire terjedt ki. A tanulmány a kutatás eredményeit mutatja be módszertani szempontból, benne a vonzerőket idősek számára elérhetővé tevő feltételek tételes felsorolását, valamint a kognitív szempontokat, az említett feltétel-lista alapján 2019-ben 32, a Piast Útnak a nagy-lengyelország régióbeli helyszínein végzett felmérés eredményeit. Ezen eredmények alapján széles körűen felmérhető, hogy az egyes turisztikai vonzerők mennyire igyekeznek megfelelni az idős utazók igényeinek. Az is láthatóvá válik, hogy a kiválasztott létesítmények jelen állapotukban mennyire felelnek meg ezeknek a feltételeknek. Ezen túl a levont következtetések további kutatások alapjául szolgálhatnak, amelyek a kulturális vonzerők mellett a különböző természeti vonzerőkre is kiterjedhetnek.