A KÖR NÉGYSZÖGESÍTÉSE: BUDAPEST LEHETŐSÉGEI A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI VASÚTI VÁROSLÁTOGATÓ TURIZMUS ESETÉBEN - Molnár, Balázs; Lévai, Zsolt (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A 2019 végén elindult koronavírus világjárvány jelentős mértékben átrendezte világunkat és értékrendünket. A védekezés miatti bezártságból kiszabadulva, az utazások engedélyezésével várható, hogy a turisztikai iparág mindent megtesz, hogy a korábbi utazási volumen visszaálljon és folytatódjon az idegenforgalom fellendülése. Eközben folyamatos a törekvés a kormányzati szereplők részéről arra, hogy a fenntarthatóság irányába mozduljon el a közlekedési módok megoszlása. Ezek alapján cikkünk a vasúti közlekedés, mint környezetbarát utazási mód, és a turizmus viszonyát vizsgálja a közép-európai térségben. Az európai turisztikai piac egy jelentős hányadát teszik ki a térség szempontjából harmadik országnak tekinthető kiindulási helyről érkező városlátogató turisták. Sokan repülővel érkeznek Közép-Európába, majd a városközi közlekedésük egyik módja pedig a vasút igénybevétele. Tanulmányunk az eddig jól fejlődő közép-európai vasúti rendszerre alapozva mutat be új vasúti járattervezési lehetőségeket, ezáltal a vasút versenyképességének növelését célzó javaslatokat.