A GRÓF HUNYADY CSALÁD SZEREPE A BALATONI TURIZMUS LÉTREJÖTTÉBEN - Kaposi, Zoltán (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A dél-balatoni fürdőélet fejlődése az 1880-as években kezdődött meg. A Balaton magas vízszintje, a tó melletti hatalmas mocsarak sokáig akadályozták a turizmus nekilendülését. A vasút kiépítése (1861) és a Sió-zsilip átadása (1863) alkalmat adott az előrelépésre. A térség fürdőéletének fejlődésében nagy szerepe volt a part menti vidék nagybirtokosainak. A tanulmányban a kezdeteket kutatjuk. A kéthelyi és balatonszemesi uradalom földesura, gróf Hunyady Imre volt az első, aki Balatonberényben nyaralót épített, s mellette szép parkot alakított ki. Hunyady gróf aktív szerepet játszott Berény és Szemes fejlesztésében. A part menti területeket parcelláztatta, hogy azokon villákat lehessen építeni. Balatonberényben saját gőzhajójának kikötőt épített, s a hajót fizetős kirándulásokra használták. A közvetlen parti területet fásította. Törekvései eredményeképpen két évtized alatt a falvakban jelentős fürdőtelep jött létre, amelyben sokan láttak vállalkozási lehetőséget. A part menti sávra szállodák, vendéglők, panziók épültek. A vendégek zöme Budapestről, Marcaliból, Nagykanizsáról érkezett. A falusi parasztság számára új jövedelemszerzési lehetőség volt a fizetővendéglátás. A turizmus fellendüléséhez szükség volt az ellátás biztosítására. A gróf uradalmainak kertészete szállította a zöldségféléket, gyümölcsöket, az uradalmi mészárszékről került ki a hús, s a borellátás is a gróf Baglas-hegyi pincészetéből valósult meg. Nagy előrelépés volt a polgári fürdőegyesületek megalakulása, a 20. század elején már ezek látták el a települések gondozását.