Felső-Tisza-vidéki örökségtúrák tapasztalata, a műemlék-bemutatás új formái alapján - Deák, Attila; Liptákné Juhász, Anikó; B. Pristyák, Erika (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Az örökségvédelem és örökségturizmus a Felső-Tisza-vidéken az elmúlt évtizedben szerencsésen összefonódott, köszönhető ez jó szemléletű szakemberek tevékenységének. E vidék épített öröksége kiemelt helyet foglal el a hazai művészettörténetben, kultúrtörténetben, korán felkeltette az örökségvédelem figyelmét is. Az elmúlt évtizedekben a középkori eredetű, többségében református gyülekezetek használatában álló templomoknak kutatása és műemléki helyreállítása szisztematikusan haladt előre. Az elkövetkező években is számos örökséghelyszín helyreállítása várható, melyeknek előzetes régészeti, restaurátori, a művészettörténeti, műemlékvédelmi kutatásai már lezajlottak, a turisztikai szolgáltatások jelentősége iránt is nyitott építkezések folynak. Az örökségturizmus célja a Felső-Tisza-vidéken található örökségek jelentőségének bemutatása, aktív turizmus és kirándulások formájában is, a marketingtevékenység kiszélesítésével. Ismertetjük a műemlékek, ipartörténeti és irodalmi emlékek bemutatásának egyes formáit. Az egyházi adatokat és a látogatók visszajelzéseit kiértékeljük.