A ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL HELYE ÉS SZEREPE PÉCS TURIZMUSÁBAN - Marton, Gergely; Csapó, János; Hinek, Mátyás (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
2016-ban jelent meg Pécs turizmusának palettáján a Zsolnay Fényfesztivál, amely azonnal előkelő helyet vívott ki magának a város kínálatában. A rendezvény innovatív jellege, minőségi és mennyiségi paraméterei egyértelműen felülmúlják a hagyományos pécsi rendezvényeket, jól mutatja ezt, hogy tízezres nagyságrendű keresletet vonz a csupán három napos esemény. A vizsgálat során a Zsolnay Fényfesztivállal kapcsolatban felmérésre került mind a város turisztikai szereplőinek álláspontja, mind a kereslet véleménye, amelyek alapján egyértelműen elmondható, hogy a rendezvény megfelel mindazon paramétereknek, amelyek révén vezető turisztikai vonzerővé válhat a város kínálatában. Túl ezen a vizsgálat arra is rámutatott, hogy a rendezvény a megfelelő fejlesztések és marketingtevékenység révén akár nemzetközi vonzerővé is fejleszthető, így általa jelentősen felértékelődhet a város turizmusa.