Köszöntő - Gonda, Tibor (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Tisztelt Olvasó! Köszöntöm a „Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok” olvasójaként! 1. évfolyam 1. szám. Ez a felirat olvasható a most induló folyóiratunk borító oldalán. Gondolom egyet értünk abban, hogy igen nagy optimizmus szükséges ahhoz, hogy pályázati pénzek és jelentős szponzori támogatás nélkül egy alkotó közösség úgy döntsön, hogy tudományos folyóiratot indít. Bay Zoltán írta a következő gondolatot: ”Az emberi kultúrának a tudomány az alapja, ezért kell a legszélesebb körben terjeszteni”. Lektorált folyóiratunk célja éppen ezért az, hogy a turizmus és a vidékfejlesztés témaköre iránt érdeklődők számára hiánypótló lehetőséget teremtsünk kutatási eredményeik megjelentetésére, szakmai kíváncsiságuk kielégítésére. Fontos számunkra, hogy a témában született legjobb és legújabb kutatásokat összegyűjtsük, széles körben terjesszük a tudományos és szakmai szempontból érdeklődők számára egyaránt. Olyan online periodikát álmodtunk meg, amelyben az iskolát alapító professzor együtt szerepelhet a pályája elején járó lelkes PhD-hallgatóval – miként ez jelen számunkban is megvalósul – és, amelyet a modern online technikának köszönhetően széles körben elérhetnek az adott kérdések iránt érdeklődők. Reméljük folyóiratunk publikációi nemcsak a kutatók, felsőoktatásban oktatók és a hallgatók számára nyújtanak újszerű és minőségi ismereteket, hanem a gyakorlati szakemberek körében is ismertté és elismertté válnak. Szívesen ajánljuk magunkat a turizmust és a vidékfejlesztés kérdéseit is érintő doktori iskolák számára, publikálási lehetőséget biztosítva a doktoranduszoknak és mestereiknek egyaránt. Terveink szerint évente három magyar nyelvű lapszámot jelentetünk meg, egyet pedig angol nyelven, online változatban. Esetenként, ha anyagi lehetőségünk nyílik rá, print változatban is szeretnénk lapunkat megjelentetni. Az I. évfolyam 1. számának megjelenése alkalmából köszönöm a szerkesztő bizottság tagjainak, hogy vállalták a munkát. Külön köszönet Dr. Aubert Antal egyetemi tanárnak, hogy szerteágazó tapasztalataival és tanácsaival a szerkesztő bizottság elnökeként segíti a folyóirat beindítását és megerősödését. Köszönet a laptulajdonos CampInvest Kft-nek, hogy a vállalati társadalmi felelősségvállalás keretében felkarolta a TVT-t és infrastrukturális hátteret, humán erőforrást, valamint informatikai platformot biztosít lapunk működéséhez. Végezetül pedig köszönet Pálfi Andrea szerkesztőségi munkatársnak, akinek a lelkiismeretes munkája nélkül nem tudtuk volna ilyen hamar megvalósítani az elképzelésünket. „Be kell vinni az életet a tudományba, hogy a tudományt kivihessük az életbe.” – Kossuth Lajos gondolatával zárva szeretném, ha egy hosszú életű, elismert szakmai folyóirat indulna útjára ezzel a számmal. Tisztelettel: Dr. Gonda Tibor Főszerkesztő