Hiteles gasztronómiai élmény és a helyi hagyományok megőrzése: Sajt- és kaymak-kóstolás, mint élményturizmus Tirolban - Bjelić, Katarina; Vujko, Aleksandra; Brdar, Ivana (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2026)
A kutatás célja azoknak a legfontosabb élménybeli dimenzióknak a feltárása, amelyek befolyásolják a turisták elégedettségét, hűségét és az úti cél ajánlását. Az adatokat strukturált kérdőív segítségével gyűjtöttük össze, amelyet sajtkészítő műhelyeket felkereső és farmlátogatásokon részt vevő turisták töltöttek ki. A faktoranalízis négy dimenziót tárt fel: gasztronómiai hűség, sajtkészítő műhelyek, a fenntarthatóság irányítása és a gazdaságokkal való interakció. Az eredmények arra utalnak, hogy a hagyományos tejtermék-előállításban való aktív részvétel, a helyi termelőkkel és állatokkal való interakció, valamint a fenntarthatósági gyakorlatok egyértelmű kommunikálása jelentősen javítja a turisták helyi gasztronómiai kultúrával kapcsolatos megértését és általános élményét. A tanulmány hangsúlyozza az autentikus, gazdaságokon alapuló gasztronómiai élmények szerepét a fenntartható falusi turizmus fejlesztésének erősítésében.