Őshonos részvétel a helyi turizmusfejlesztésben: Rendszerszintű áttekintés - Zaid, Yousra; Dávid, Lóránt (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2026)
Az őslakosok bevonása a fenntartható turizmus egyik létfontosságú aspektusa, amely tükrözi a helyi közösségek, mint kulcsszereplők egyre növekvő elismerését a kulturálisan releváns turisztikai megközelítések kidolgozásában. Ez a tanulmány az őslakosok helyi turizmusban való részvételének előnyeit és korlátait vizsgálja, azonosítva a sikerét befolyásoló folyamatokat, eredményeket és akadályokat. A PRISMA-módszerrel 32, 2010 és 2025 közötti, lektorált cikket elemeztünk szisztematikusan négy adatbázisból az átfogó lefedettség és a módszertani szigorúság biztosítása érdekében. Az eredmények azt mutatják, hogy a részvétel gazdasági, társadalmi, kulturális és döntéshozatali formákban nyilvánul meg, kifejezetten a társadalmi fenntarthatóságra, mint az egyenlőséget, a befogadást és a közösségi jólétet magában foglaló központi dimenzióra összpontosítva. A gyenge intézményi támogatás, az egyenlőtlen hatalmi viszonyok, a pénzügyi kirekesztés és a környezeti nyomás gyakran korlátozza a hatását. A kritikai értékelés jelentős földrajzi koncentrációt tár fel Ázsiában, kiemelve a szélesebb körű globális lefedettség és az őslakosok által vezetett kutatások szükségességét a jövőbeli tanulmányokban.