A baby leaf saláták és ehető virágok termelésének és piaci trendjeinek vizsgálata egy magyar családi gazdaság példáján - Hovanecz-Sándor, Viktória; Kovács, Gyöngyi; Kerekesné Mayer, Ágnes (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2026)
A kutatás célja a baby leaf saláták és az ehető virágok kisgazdasági termesztésének és értékesítési mintázatainak feltárása egy több mint két évtizede működő balástyai családi gazdaság példáján keresztül. A vizsgálat hiánypótló, mivel a hazai szakirodalomban e termékcsoportok előállítása, piaci szerepe és gasztronómiai kapcsolódása alig dokumentált. A kutatás primer adatokon, többévnyi termelési és értékesítési nyilvántartáson alapul, amelyek alkalmasak a piaci érzékenység és az alkalmazkodóképesség elemzésére. Kiemelt figyelmet kap a 2019–2024 közötti időszak, különös tekintettel a COVID19 járvány hatásaira, amelyek drámai visszaesést okoztak a prémium gasztronómiához kötődő termékek iránti keresletben. Az eredmények azt mutatják, hogy a kisüzemi működés dinamikája lényegesen eltér a nemzetközi nagyüzemi gyakorlatoktól, ezért saját elemzési keretet igényel.