Gyógyfürdőhelyek sikertényezői Magyarországon - Szabó, Zoltán; Kútvölgyi, Viktória (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2026)
Kutatásunk aktualitását az adja, hogy Magyarország gyógyfürdőhelyeinek jelentős része jelenleg a település-életciklus posztérettség szakaszának instabilitásával küzd. A fürdővárosok megújulását a versenyképes és fenntartható helyi dinamika (újra)aktiválására való képességük határozza meg. Kutatásunk célja, hogy feltárjuk a magyarországi gyógyfürdőhelyek sikertényezőinek komponenseit, melyek potenciális cselekvési területek lehetnek a döntéshozók számára. A fogyasztói vélemények alapján a háttérben lévő ok-okozati faktorok feltárásával a faktorok felől a változók felé egy elméleti struktúra kerül megalkotásra. A kutatási célunk elérése érdekében a kvantitatív kutatási módszerek közül a kérdőíves felmérést választottuk. Az adatok feldolgozása során egyváltozós leíró statisztikai módszereket és a többváltozós statisztikai módszerek közül a faktoranalízist használtunk. A válaszadók számára a legfontosabb a gyógyfürdőhelyen a csend, a nyugalom és a szállás minősége. A gyógyfürdőhelyek sikertényezői közül tudományos igényességgel ötöt azonosítottunk. A sikertényezők elméleti struktúrájának elemei a kedvező infrastruktúra és környezet, a széleskörű lehetőség a kulturált szórakozásra, a magas minőségű gyógyászati szolgáltatások, a változatos kulturális kínálat és a magas minőségű szolgáltatások magas áron.