A növekedés csapdájában – Kihívások a budapesti turizmus fejlődésében - Karsai, Árpád (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
Budapest turizmusát a dübörgő kereslet és a bővülő szálláshelykínálat jellemzi, de a túlturizmus kezeletlen problémái minőségi és fenntarthatósági deficiteket okozhatnak. Mindez krízisbe fordíthatja a sikert, lakossági tiltakozásokat, a látogatói vendégélmény elmaradását és vállalkozói, sőt nemzetgazdasági hozamcsökkenést okozhat. A kutatás célja a megoldási javaslatok megfogalmazása a desztinációmenedzsment és a városvezetés számára. Az írás kísérletet tesz elhelyezni és értelmezni Budapest túlturizmussal kapcsolatos problémáit a túlturizmus és kezelési kísérleteinek nemzetközi kontextusában. Kutatási módszerek: a másodlagos források mellett fókuszcsoportos interjú szakmai szervezetek körében, mélyinterjúk a téma szakembereivel és kvantitatív kutatás a túlturizmus észleléséről egy közösségi média és egy urbanisztikai közösség szakmai zárt csoportjában. Az elemzés a fővárosi túlturizmus újragondolására tesz kísérletet – a mobilitás jobb megismerése révén – a turizmusintenzitás-index, illetve a turizmussűrűség-index új megközelítésével. Az elemzés eredményei szerint kerületi, fővárosi és országos szinten nem észlelhető desztinációmenedzsment-tevékenység, amely mulasztás így a túlturizmus egyik kiváltó tényezőjévé válhat.