Az idegenvezetők emocionális megnyilvánulásainak hatása a turisták érzelmi állapotára - Raffai, Eliza; Happ, Éva (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
A turisták magatartásának változásával az idegenvezetők szerepe a jelen kor turizmusában túlmutat adott helyszínek képviseletén és prezentálásán. A kutatás az idegenvezetők emocionális megnyilvánulásainak hatását vizsgálja a turisták érzelmi állapotára, mely alulkutatott területként jelenik meg a belföldi és külföldi szakirodalmak vonatkozásában. A kutatás szekunder és primer kutatási módszert alkalmazott. A szekunder kutatás a témához kapcsolódó korábbi tanulmányokat dolgozta fel, a turizmuspszichológia és az idegenvezetés kapcsolatrendszerét vizsgálva. A primer adatgyűjtés mélyinterjús kutatási módszertannal, és kérdőíves megkereséssel dolgozott. A kutatás eredményei alapján az idegenvezetők érzelmi megnyilvánulásai mérhető és statisztikailag szignifikáns hatást gyakorolnak a turisták érzelmi állapotára. A vizsgált mintában a turisták által érzékelt emocionális megnyilvánulások mértékének növekedésével a turisták hangulata is pozitív irányban változott. A kutatás átfogó képet nyújt az idegenvezetők interakciói és a turisták érzelmi reakciói közötti kapcsolatról.