A turizmus hatásának értékelése a városi cím elnyerésében: esettanulmány a "Thulamelai önkormányzat 2030" vízióról - Setokoe, Tshepiso Jonathan; Mokabe, Mamotse; Ramukumba, Takalani (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
A tanulmány a turizmus szerepét vizsgálja Thulamela helyi önkormányzat városi címének elnyerésében. Thulamela Dél-Afrikában, Limpopo tartomány északi részén található, és Integrált Fejlesztési Tervének megfelelően 2030-ra a városi státusz elnyerését tűzte ki célul. A turizmus e cím elérésének, illetve a település fejlesztésének egyik hajtóereje lehet. A tanulmány módszertani bázisát a Thulamela önkormányzati tisztviselőivel készített interjúk adják, a kutatás célja pedig a turizmusfejlesztési stratégiák és az önkormányzat településfejlesztési eredményei közötti kapcsolatok vizsgálata, arra összpontosítva, hogy ezek a stratégiák hogyan optimalizálhatók a település városi státusz elérésére irányuló törekvéseinek támogatása érdekében. Az eredmények azt mutatják, hogy Thulamela turizmuspotenciálja alkalmas a városi státusz elérésére irányuló törekvések támogatásához. Ezt a potenciált azonban jelenleg korlátozzák a végrehajtás rendszerszintű hiányosságai, az infrastrukturális elmaradás és az érdekelt felek elégtelen együttműködése. Ezért ahhoz, hogy egy turisztikailag gazdag régióból várossá válhasson, Thulamelának be kell építenie a turizmusfejlesztést a városrendezési keretrendszerébe.