Fenntarthatóság és versenyképesség a CSDDD tükrében: Fókuszban a szállodaipar - Juhász, László Péter; Dunay, Anna; Illés, Bálint Csaba (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
Jelen tanulmány a Vállalati Fenntarthatósági Átvilágítási Irányelv (CSDDD) által a szállodaiparra gyakorolt, kettős természetű hatások kritikai elemzését tűzi ki célul. A kutatás egyrészt arra keres választ, hogy milyen mikro- és makroökonómiai kihívásokat és lehetőségeket teremt a CSDDD a szállodaipar számára, másrészt pedig, hogy miként integrálhatják a szállodaipari vállalatok a CSDDD követelményeit a meglévő stratégiai folyamataikba versenyképességük megőrzése érdekében? Makroszinten a tanulmány normateremtő erővel ruházza fel az EU-t, múltbéli és jelen példákon keresztül, valamint a szállodaipar munkaerőpiacának strukturális átalakulását elemzi. A tanulmány következtetése szerint a CSDDD jóval több egy adminisztratív tehernél; egy stratégiai katalizátor, amelynek sikeres alkalmazásához konkrét, célzott vállalati és szakpolitikai stratégiákra van szükség.