Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye vadászturisztikai potenciáljának vizsgálata - Magyar, Zoltán (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
A vadászat mára markáns turisztikai motiváció lett, és egyértelművé vált a vadászati turizmus desztinációimázs alakulásában játszott szerepe. A vadászati turizmus a niche (rés) turizmus egyik típusának tekinthető, ami egyfajta autentikus környezetben megvalósuló, speciális érdeklődési kör által motivált turisztikai forma, ennek megfelelően a fogyasztóknak csak egy szűkebb rétegét érinti. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye természeti erőforrásainak egyik eleme a megfelelő minőségű és mennyiségű vadállomány. 2023-ban a vármegyébe látogató külföldi vendégvadászok száma 536 fő volt, a legpreferáltabb vadfaj az őzbak volt (3662 egyed). A vármegye turisztikai kínálatának bővítése céljából releváns lehetőség az itt elérhető vadászturisztikai kínálat sikeres pozicionálása, és így a turisztikai szezon meghosszabbítása a vadászati tevékenységhez kapcsoló vállalkozások számára is. A tanulmány célja megvizsgálni a turisztikai potenciál lehetséges értelmezési tartományát, alkotóelemeit, és ezen elemek jelenlegi helyzete alapján a szerző kísérletet tesz a vármegye vadászturisztikai potenciáljának bemutatására.