A vegyes profilú kisgazdaságok hatása a biodiverzitásra - Horeczki, Barbara; Póla, Péter; Horeczki, Réka (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
Tanulmányunkban a vegyes profilú kisgazdaságoknak a biológiai sokféleség növelésében játszott szerepét kísérjük figyelemmel területi szemlélet alapján, amely egyszerre kíván a hatékonysági, méltányossági és ökológiai követelményeknek is megfelelni. Ezen kisgazdaságok a nagy táblákra és monokultúrára, vagyis a mérethatékonyságra összpontosító mezőgazdasági gyakorlatok és birtokkoncentráció mellett megmutathatják, hogy az ökoszisztéma megújulása, a mezőgazdaságban működő regeneratív gondolkodás szélesebb körben való alkalmazása hozzájárulhat a környezeti állapot javításához. Ezen túl, a lokális jövedelemtermelés lehetőségének javításán keresztül a méltányossági szempontoknak való megfelelést, de akár a mentális egészség megőrzését is segíthetik a vidéki térségekben, továbbá elősegíthetik az adott település ellenállóképességének erősítését, a népesség megtartását is.