Az alkörzeti szintű turisztikai desztinációmenedzsment csoportok (Pokdarwis) szervezeti támogatása Indonéziában - Prayetno, Jatmiko; Rokhyadi Permana Saputra, Asep; Arifin, Bustanul (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
Napjainkban a vállalkozások szerte a világon változatos, dinamikus, összetett, versengő, mégis instabil környezetben működnek. Az indonéziai turizmusmenedzsment csoportok (Pokdarwis) szervezik a turisztikai desztinációk működését az ország szubnacionális közigazgatási egységeiben. E tanulmány célja megvizsgálni, miként befolyásolja a szervezetipolgár-magatartás, a munka–magánélet egyensúlya és a vezető–tag csere a szervezeti támogatást a Kulon Progo Kormányzóság turizmusmenedzsment csoportjában, a PRS (purposive random sampling)-módszer alkalmazásával, melynek során a minta kiválasztása a Slovin Formula 0,05-ös hibahatára alapján történt. Az adatelemzés során PLS (partial least squares) -elemzést és SE (structural equation) -modellezést alkalmaztunk. A végkövetkeztetések szerint a szervezetipolgár-magatartás, a munka–magánélet egyensúlya, valamint a vezető–tag csere jelentősen és kedvezően befolyásolja a szervezeti támogatást.