Szisztematikus irodalomfeldolgozás – Fókuszban az európai és ázsiai luxusszállodák - Németh, Marietta (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2025)
A világjárvány szállodaiparra gyakorolt jelentős hatását követően a hotelek továbbra is kulcsfontosságú szerepet játszanak a gazdasági életben. A pénzügyi stabilitás fenntartása azonban jelentős kihívást jelent számukra. A luxus és a fenntarthatóság ellentmondásos fogalmaknak tűnhetnek, vannak azonban olyan „best practice” luxusszállodai gyakorlatok, amelyek e két fogalom egyidejű létezését igazolják (Peng & Chen, 2019). A cél az európai és ázsiai luxusszállodákról szóló szakirodalom szisztematikus áttekintése a luxus egyedi, saját definíciójának megfogalmazását követően. A témában kevés számú tanulmány áll rendelkezésre, habár az ágazat gyors és globális növekedésnek indult (Moore, 2024). A cikk átfogó képet ad a luxusszállodák jellemzőiről, kulcsfontosságú összefüggéseket fogalmaz meg az európai és ázsiai vonatkozású publikációk alapján.