A transzformatív turizmus lehetőségei az Európa Kulturális Fővárosa projektben résztvevő városok számára – Kassa példája - Pécsek, Brigitta (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2023)
A tanulmány célja, hogy a múltban Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert városok számára egy hosszú távon fenntartható turisztikai alternatívát mutasson be. A téma aktualitását nem csak az adja, hogy 2023-ban Veszprém-Balaton lesz a cím birtokosa, hanem a koronavírus és a háború a turizmus sérülékenységét is megmutatta. Továbbá a címet elnyert városok egy része az egyéves programsorozat elmúltával nem volt képes fenntartani az érdeklődést a város iránt, így fejlesztések sorai maradtak kihasználatlanok. A tanulmány három pillérre épül. Az első a téma tudományokon átívelő elméleti hátterének megvilágítása, a második az európai uniós projekt bemutatása. A hat városon átívelő kezdeményezés a múltban címet elnyert városok számára nyújt alternatívákat, hogy a transzformatív turizmus alapjaira épülő hosszú távon is működő turizmust tervezhessenek. A harmadik pillér egy feltáró esettanulmány Kassa példáján. A kutatás a dokumentumelemzés mellett a médiaelemzés és az interjú adatgyűjtő módszerét választotta.