Túl a városhatárokon? – Egyetemi közösségek kulturális fogyasztásának időbeli és térbeli vetületei a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt tükrében - Madarász, Eszter; Raffay-Danyi, Ágnes; Sulyok, Judit (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2023)
A szabadidő-eltöltés kulturális elemei fontos részét képezik egy-egy település kínálatának, és számos pozitív hatással vannak a fogyasztók számára, ezzel is hozzájárulva a magasabb életminőséghez. A turisztikai mobilitáshoz hasonlóan, a kulturális fogyasztás esetében is értelmezhető annak időbeli és térbeli vetülete, a kereslet egyenlőtlensége. A turisztikai szolgáltatók működésében a helyi közösség kulturális tevékenységéhez kapcsolódó fogyasztása fontos szerepet tölt be. A kutatás fókuszában a Pannon Egyetem közösségének kulturális fogyasztása áll. Az egyetemi hallgatók és munkatársak körében végzett kérdőíves felmérés a kulturális fogyasztás, ezen belül a színház, mozi, a múzeum, kiállítás, a koncert és a fesztivál látogatás időbeni és térbeli mintázatát tárja fel. A fogyasztás térbeni eloszlását tekintve elsősorban Veszprém és környéke szerepe jelentős, e mellett kirajzolódik Budapest vonzereje. Az időbeni eloszlás esetében a kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy a kulturális aktivitásokhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatás igénybevétele a szolgáltatók számára a turisztikai szezonon kívüli forgalmat is erősíti.