A turizmus és a gazdaság alakulása Magyarországon és az Európai Unióban a Covid-19 árnyékában - Palkovics , Krisztina (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2022)
A 2020. március elejére világméretűvé vált Covid-19 járvány mind az európai uniós, mind a hazai gazdasági-társadalmi folyamatokban óriási kihívást okozott. Elemzésünk célja a COVID-19 világjárvány turisztikai szektorra gyakorolt hatásának felmérése az Európai Unióban és Magyarországon. Az elemzéshez felhasznált adatok a KSH és az Eurostat turizmus, v endéglátás témakörében közzé tett adatbázisokból származnak. Elemeztük a szállodák szobafoglaltságát, a vendégéjszakák, a külföldi-belföldi vendégek számát, a vendéglátóhelyek, szálláshelyek forgalmát, a turizmusban foglalkoztatottak számát és ezek együttes gazdasági hatását. Eredményeink azt mutatják, hogy a szobafoglaltság és a vendégéjszakák száma is jelentősen csökkent Magyarországon és az Európai Unióban 2020-ban 2019-hez képest. Ennek következtében a járvány miatt jelentősen csökkent a turisztikai ágazat vendégforgalma és árbevétele, a turizmusban foglalkoztatottak száma, melynek gazdasági hatásai az államháztartási hiányban is megmutatkoztak. Magyarország és az Európai Unió viszonylatában is jelentősen csökkent a kormányzati szektor hiánya.