A turizmusfejlesztésben rejlő felzárkózási lehetőségek az észak-alföldi határrégió kisvárosaiban - Horváth, Anna (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2022)
A kisvárosok kiemelkedő helyi szerepük miatt a közeljövőben vezető szereplőivé válhatnak a helyi fejlődésnek. A kutatásom fő kérdése, hogy az észak-alföldi határmente kisvárosai (nevezetesen Fehérgyarmat, Kisvárda, Vásárosnamény és Záhony) milyen szerepet töltenek be a térség a vidékfejlesztésében, azon belül a turizmusfejlesztés folyamatában. Első lépésként a városok Integrált Településfejlesztési Tervét elemeztem. Emellett közelebbről megvizsgáltam a kiválasztott városokra jellemző demográfiai adatokat, utolsó lépésként a vizsgált térség jelenlegi turisztikai jellemzőit vettem számba. Az összegyűjtött adatok alapján végül elemeztem a négy vizsgált kisváros 2004 és 2022 közötti pályázati aktivitását, kiemelten a turizmusfejlesztéshez köthető pályázati lehetőségeket. A tanulmány eredményeként azokat a intézkedési területeket ismertettem, amelyek jövőbeli érvényesülése megoldást nyújthat a térség negatív folyamataira. Ilyen a szolgáltatói szektor erősítése, a városi gazdaság diverzifikálása, a természeti értékek és az épített örökség jobb kommunikációja, a vendéglátó- és szálláshelyek számának és minőségének növelése, a helyi és helyközi közlekedés, illetve az úthálózat fejlesztése.