ALKALMAS-E A VIDÉKI TÉRSÉG A MAI UTAZÓK IGÉNYEINEK KIELÉGÍTÉSÉRE? A LETENYEI KISTÉRSÉG PÉLDÁJA - Tóth-Kaszás, Nikoletta; Keller, Krisztina; Péter, Erzsébet; Ernszt, Ildikó (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Rurális térségben a turizmus mindig különlegességeket tartogat: a meglátogatott térség turisztikai kínálatának hatóköre miatt nem nevezhető meg az az egyetlen turizmus típus, ami a térségbe csalogatja a látogatókat. Igaz ez az általunk középpontba állított Letenyei kistérségben is. Sokan a mai napig azon prekoncepcióval élnek egy rurális desztinációról, hogy igazán nincs ott mit csinálni, nincs mivel eltölteni a szabadidőt. Tanulmányunkban azt vizsgáljuk, miként változik e feltevés miként változik, ha valaki eltöltött néhány napot egy ilyen rurális desztinációban, vagyis miben tér el az igény abban az esetben, ha városlátogatás vagy vízparti üdülés helyett egy vidéki térséget választunk? Tanulmányunkban két kvantitatív vizsgálat eredményeit vetettük össze. Beláttuk, hogy a vidéki turizmus immár nem egyenlő a passzív időtöltéssel, vagy a vendéglátónál eltöltött „csendes szemlélődéssel”; a természetjárás, kerékpározás vagy a térség kulturális értékeinek felkeresése a domináns szabadidő eltöltés.