KASTÉLYOK TURISZTIKAI CÉLÚ HASZNOSÍTÁSA MAGYARORSZÁGON, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓRA - Lipták, Katalin; Péter, Zsolt (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Kulturális örökségünk kiemelkedő értékei közé sorolhatók kastélyaink, melyek hasznosítása még mind a mai napig sok kívánnivalót hagy maga után. Bár az elmúlt évtizedekben történtek előremutató fejlesztések, még mindig sok teendő van az épületek fenntartható hasznosítása területén. Tanulmányunkban szisztematikus adatgyűjtés segítségével, azok grafikus megjelenítésével, valamint az elérhető adatok rendszerezésével fel kívánjuk térképezni azokat a kastélyokat, amelyeket valamilyen turisztikai céllal (szálláshely, múzeum, vagy egyéb) részben vagy egészben hasznosítanak. A szálláshelyek esetében megvizsgáltuk a nyújtott szolgáltatások színvonalát, árszintjét, illetve a kiállítóhelyként történő hasznosítást különös tekintettel azok térszerkezeti jellemzőire. Végezetül a szakirodalom, illetve a kutatás eredményein alapuló SWOT-analízis keretében helyzetelemzést végzünk.