SZINERGIÁK A ZÖLD INFRASTRUKTÚRÁBAN ÉS A TURIZMUS FEJLESZTÉSÉBEN - Valánszki, István; Dancsokné Fóris, Edina; Jombach, Sándor; Filepné Kovács, Krisztina (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Napjainkban a zöld infrastruktúra (ZI) fogalma egyre inkább beépül a szakpolitikákba, a mindennapi gondolkodásba. De mi is az a zöld infrastruktúra? A zöld infrastruktúra a természeti területek és más szabad terek összekapcsolódó hálózata, ami megőrzi a természetes ökoszisztémák értékeit és funkcióit, fenntartja a víz és a levegő tisztaságát, továbbá az emberek és a vadvilág számára hasznok sokaságát biztosítja.Az 1990- es évek második felében megjelent a fenntartható turizmus fogalma, mely hangsúlyozza a környezeti erőforrások optimális kihasználását, biztosítva az alapvető ökológiai folyamatokat, hozzájárulva a természeti örökség megőrzéséhez. Az utóbbi években meghatározó továbbá az ökoturizmus és egyéb „környezetbarát” terméktípusok (például: természetjáró turizmus). Véleményünk szerint a zöld infrastruktúra koncepciója jelentős hatással bírhat az előbbi turisztikai terméktípusokra. Mindezek miatt kutatásunk középpontjába a két terület közötti lehetséges kapcsolatokat, hatásokat helyeztük. Különböző adottságú mintaterületeket választottunk: a turisztikai szempontból részben jól feltárt Gönci járást, az alapvetően ökoturisztikai, illetve falusi turizmus potenciállal rendelkező, elsősorban agrártájnak tekinthető Csornai járást, továbbá az idegenforgalom szempontjából rendkívül frekventált Balatonfüredi járást. A mintatérségekben a természeti, a társadalmi adottságok is különböznek, azonban hasonlóak is egymáshoz: vidéki térségben helyezkednek el. Tanulmányunkban tudományos eredményként kiemeljük a különböző adottságú területeken a zöld infrastruktúra és a turizmus fejlesztésében megjelenő szinergiák szabályszerűségeit.