EGY HELYI TDM SZERVEZET MŰKÖDÉSE ÉS TÁRSADALMI TŐKÉJE BARANYA MEGYÉBEN - Mehring-Tóth, Szilvia (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A tanulmány Dél-Baranya fejlődési potenciáljaként emlegetett ágazatának, a turizmusnak egy szakmai műhelyét mutatja be. Harkány városában a vendéglátás több évszázados múltra tekint vissza, melynek összehangolt működését jelenleg egy helyi TDM szervezet koordinálja. A társadalmi tőke és bizalom elméletét felhasználva, Harkány példáján keresztül azt mutatjuk be, hogy miként hatnak egy turisztikai szervezet működésére a rendszer kereteket meghatározó országos tényezők és a helyi adottságok. A kutatás kvalitatív eszközökkel(résztvevő megfigyelés, interjú) készült. Az eredmények alapján az látható, hogy a harkányi turisztikai szervezetre főként az összekapcsoló társadalmi tőkejellemző, vagyis a menedzsment és település kapcsolat-rendszerében a hierarchiában felfelé található szereplők dominálnak. Ennek egyik magyarázata a turisztikában érdekeltek között tapasztalható alacsony bizalmi szint.