PÁLINKA ÉS GASZTRONÓMIA AVAGY PÁLINKAGASZTRONÓMIA - Krizl, Edit (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
Dolgozatom választott témája a pálinkák és párlatok helye, szerepe a gasztronómiában. Itt szinte kizárólag a mai magyar gasztronómiát értem, hiszen a pálinka nemzetközi ismertségéről és elterjedtségéről jelenleg még a legjobb szándékkal sem beszélhetünk. „A nemzetek sorsa attól függ, miként táplálkoznak” Igen fontos és mindenkor időszerű megállapítás ez Brillat-Savarin-től, akit az első gasztronómusnak, gasztrofilozófusnak tekinthetünk. Máig is gyakran idézett gondolatait az 1825-ben napvilágot látott „Az ízlés fiziológiája” c. művében írta meg (BRILLAT-SAVARIN 2011)