A TURIZMUS VIDÉKFEJLESZTÉSI HATÁSAI A MAGYARORSZÁGI ALSÓ-DUNAVÖLGYBEN - Nagy, Dávid (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A magyarországi Alsó-Duna-völgy természeti és kulturális adottságai sikeres turisztikai hasznosítást tennének lehetővé, azonban napjainkig nem alakult ki itt országos jelentőségű turisztikai desztináció. Ugyan az országos és régiós fejlesztési dokumentumok előirányozták a Duna-mente turisztikai fejlesztését és a 2007-2013 európai uniós költségvetési időszakban lehetőség volt fejlesztések megvalósítására, 2015-re sem történt látványos előrelépés. A vizsgált térséget a Duna folyam Fejér, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyéket érintő szakaszának települései alkotják. A vizsgálat célja a 2007-2013 európai uniós költségvetési időszakban megvalósult fejlesztések és a 2010-2015 közötti időszak vendégforgalmának összevetése. Megállapítást nyert, hogy a fejlesztések koncentráltan a nagyobb városokat érintették, ezeken a településeken a vendégforgalom növekedése kimutatható volt. Nem tudtak viszont a fejlesztések az egész vidék turizmusára kiterjedő kedvező hatást eredményezni. Elmaradt a kereskedelmi szálláshelyek fejlesztése, ami a magánszálláshelyek számának ugrásszerű növekedését eredményezte a turisztikailag frekventált településeken.