AZ ÖKOTURIZMUS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÉS IRÁNYAI A DÉL-DUNÁNTÚLI ÖKOTURISZTIKAI KLASZTER EREDMÉNYEI TÜKRÉBEN - Gonda, Tibor; Raffay, Zoltán; Spiegler, Patrícia (Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok, 2021)
A turizmus egyik dinamikusan fejlődő ága az ökoturizmus. A globális problémákra való ráeszmélés és a turizmus negatív környezeti hatásainak felismerése vezetett el a fenntartható, a környezeti és társadalmikulturális örökséget nem veszélyeztető turizmus kialakításához. Az ökoturizmus a kevésbé fejlett, periférikus térségek számára is fejlődési esélyt jelent, sőt gyakran elsősorban ilyen térségek számára, mert a megkésett fejlődés egyik pozitív hozadékaként ezek a területek jobban megmaradtak természetközeli állapotban. Jó példa erre Magyarországon a Dél-Dunántúli régió, elsősorban a határmenti periférikus térségei. A viszonylag érintetlen természet megléte azonban önmagában nem elégséges egy sikeres ökoturisztikai tevékenységhez, ahhoz komplex turisztikai termék kell (attrakció, szálláshelyek, vendéglátás stb.), illetve egy szervezetrendszer, amely professzionálisan és fenntartható módon szervezi az ökoturizmust. Ennek a munkának része a vendégek igényeinek felmérése is, amelyet a Dél-Dunántúl Ökoturisztikai Klaszter végzett el a közelmúltban, az ökoturizmus további fejlesztésének megalapozásaként.