THEORETICAL OVERVIEW OF INTEGRATED NONVERBAL, BODY AWARENESS METHODS TO IMPROVE SOCIAL EMOTIONAL LEARNING SKILLS IN TEACHER EDUCATION - Botos, Bettina (Tudásmenedzsment, 2026)
A tanulmány azt vizsgálja, hogy milyen elméleti keretek között lehet a nem verbális, testtudat-alapú módszereket – különösen a Tánc- és Mozgásterápiát (DMT) – a tanárképzésbe integrálni a szociális és érzelmi tanulás (SEL) kompetenciáinak fejlesztése érdekében. A kutatás az egyre növekvő társadalmi és oktatáspolitikai igényekre reagál, amelyek a tanárok szociális és érzelmi készségeinek fejlesztését hangsúlyozzák. A tanulmány az érzelmi intelligencia, a testtudat-elmélet, a pozitív pszichológia és a pszichológiai tőke megközelítéseit kapcsolja össze, és amellett érvel, hogy a testalapú, tapasztalati módszerek hatékonyan erősíthetik a tanárok empátiáját, érzelemszabályozását, önismeretét és kapcsolati kompetenciáját. A DMT elveinek beépítése a tanárképzésbe hozzájárulhat a leendő pedagógusok rezilienciájának és reflektív képességének fejlődéséhez, valamint az érzelmileg biztonságos, támogató tanulási környezet megteremtéséhez. A kutatás így az egészség- és jóllétközpontú, holisztikus tanárképzés megújításához kíván hozzájárulni a testorientált, művészetalapú pedagógiai innovációkon keresztül.